Har vi extremistiska partier i Sverige?

september 13, 2018 Uncategorized

Den 9 September röstade det svenska folket för det kommande regeringsbytet. Fortfarande har inget resultat nått de otåliga väljarna och fortfarande finns det två partier som sticker ut ur mängden. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har fått Sveriges ögon på sig, som extremistpartier.

De två största partierna

I Sverige har vi huvudsakligen två partier som genererar flest röster. Dessa partier är Socialdemokraterna och Moderaterna. Man kan nästa höra på den sistnämnda att inga särdeles magstarka agendor kommer bedrivas inom det partiet – “moderat=lagom” och Socialdemokraterna har varit stommen i den svenska politiken under många år och är det parti som de flesta känner sig trygga med att rösta på.

Dessa två partier befinner sig inom två olika block. Var av Socialdemokraterna är basen för det röda blocket (vänstra blocket) och Moderaterna är basen för det blå blocket (det högra blocket). På ytterkanterna av dessa block så har vi de så kallade “extremistpartierna”. Vänsterpartiet ligger självfallet på flanken av det röda blocket, och Sverigedemokraterna vilar tryggt på flanken av det blå. Blocken är ett konkretiserat hjälpmedel för medborgare att jämföra partier, ungefär som när man går in på Zmarta.se och jämför banker.

Vad är extremism i Sveriges mått mätt?

Det är på ytterkanterna som det radikala och magstarka befinner sig. Det är där de magstarka agendorna existerar. Vänsterpartiet har en tidigare historia av kommunism, vilket inte klingar väl i de flestas öron. Året var 1990 när V bestämde sig för att byta till sitt nuvarande namn – innan dess hette dem Vänsterpartiet Kommunisterna. Man vill tro att det är ett namn med anor, men det var 1967 man kom på den briljanta idén att byta namn till något som påminner folk om diktatur och terror. Inte riktigt PR i världsklass. Men åtminstone ärligt för de dåvarande värderingar partiet hade, det kan man ge dem.

Sverigedemokraterna har också en brokig historia bakom sig. Partiet bildades 1988 och tog successivt röster från de gamla partierna och fick 17,53% av Sveriges röster i det senaste valet. I Skåne tog de två tredjedelar av alla röster. Sverigedemokraterna driver en – för många – svårsmält politik, där fokus ligger på invandringsfrågor. Varför de kallas för extremister, är för att de har extrema åsikter om man jämför med de partier som sniglat sig mot mitten. Mycket handlar också om att de existerar tack vara demokratin, men bedriver en politik som är emot den. En förbryllande paradox, i mångas ögon.

Historian avgör

Det som gör V och SD till extremister i Sveriges mått mätt, är deras historia. Men en stor skillnad är att V försöker gottgöra sig och SD gör ett slappt försöka att imitera att städat parti. “Hur uttrycker du dig?!” som Annie Lööf från Centerpartiet sa, är ganska talande för Sverigedemokraternas tendens att tappa masken.