Löner inom politiken

januari 6, 2018 Politik

Frågan om hur mycket en politiker ska få i lön är en väldigt viktig och känslig fråga. Det är inte så enkelt som frågan om hur mycket vi tycker att deras arbete är värt. Eftersom politikerna finner sig själva i de mäktigaste samhällspositionerna finns en rad saker vi först måste tänka på. För det första kan inte politiker ha hur höga löner som helst; medborgare kommer att uppfatta detta som orättvist. Dessutom är det ju politiker själva som beslutar om sina löner; det ser inte bra ut att de röstar fram för höga löner åt sig själva. Å andra sidan finns problemet med korruption. Ifall politiker får för lite betalt finns risken att de vänder sig mot mindre hederliga metoder för att klara ekonomin. För att motverka detta har svenska politiker en avsevärd lön som baseras på deras position inom de representativa organen. Förutom lönen de får i riksdagen (till exempel) kan även partier dela ut lön.

Måste jobba för lönen

Men oavsett om det är riksdagen eller det egna politiska partier som betalar så är det i slutänden skattebetalarna står för lönen. När politiker mottagit denna lön är det därför väldigt viktigt att de inte tar för sig andra rättigheter. Politikerna granskas ständigt, och det krävs av dem att de redogör för hur de spenderar sina resurser, särskilt när det gäller skattepengar. Ett exempel är den moderate kommunalpolitikern Maria Rydén som under arbetstid hade åkt på flera semestrar till lyxiga destinationer över hela världen. Som kommunalråd måste Rydén rapportera i förväg om sina resor, vilket hon inte gjort. Hon hade inte heller tagit ut semesterdagar, utan fortsatte ta betalt som på arbetstid. Eftersom hennes lön (62 000 kronor i månaden) betalas av skattebetalarna är det särskilt problematiskt. Hon har nu fått avgå från sin post. Hon är knappast den första politikern som råkat i blåsväder av dylika anledningar. Den svenska staten är väldigt noggrann med att politiker ska jobba för sina löner, för ifall politiker inte tar sitt ansvar mot skattebetalarna på allvar har vi ett stort problem.

Korruption ett hot

Rydén skyller händelserna på misstag, men nästa gång hon behöver lite extra pengar för sin semester kan det vara en bra idé för henne att ta ett privatlån. mer om privatlån på www.sambla.se. Att man begått ett misstag kanske är förståeligt, men inte förlåtligt för en politiker i dessa frågor. Politikerna måste förstå hur pass känslig frågan om deras löner är, och bete sig efter den kunskapen. Få svenskar förstår nog varför någon med en lön på över 60 000 kronor känner behovet av att lura till sig mer pengar (om nu det är detta som hänt), och många kanske undrar var deras skattepengar tar vägen; vi vill ju inte betala för politikers lyxsemestrar. Men det är även som medborgare viktigt att förstå denna fråga. I slutänden finns alltid risken att någon politiker skor sig på skattebetalarna. Det är därför viktigt med granskning, för korruption är till och med i utvecklade länder som Sverige ett hot.

Politics Insider

blanche-lite