Skillnaden mellan regering och riksdag

april 20, 2018 Politik
Miniräknare och budget

I höst är det val till Sveriges riksdag, men vad är egentligen skillnaden mellan regering och riksdag, och vem gör vad? Vid valet i höst röstar vi på det parti vi vill ska ta plats i Sveriges riksdag. När valet är klart fördelas de 349 platserna i riksdagen efter hur många röster respektive parti har fått. Talmannen har därefter samtal med partiledarna och föreslår en statsminister. Statsministern utses sedan genom en omröstning i riksdagen. Regeringens uppgift är att verkställa de beslut som fattas av riksdagen. Efter att riksdagen har antagit en ny lag eller statens budget är det regeringen som ska se till att dessa blir verklighet. Det sker bland annat genom att styra de statliga myndigheterna, och utse höga tjänster inom staten.

Regeringens budget påverkar alla

 

Vem som styr rikets finanser, och vilka beslut de fattar påverkar oss alla. Olika skatter och bidrag påverkar allas ekonomi, och det är viktigt att både hålla koll på vilka politiska beslut som fattas, och ha en bra överblick över sin egen privata ekonomi. Behöver du låna pengar bör du alltid jämföra olika alternativ och räntor. Räkna på den totala kostnaden för ditt lån, inte bara vad du ska betala nästa månad. På https://enklare.se/ får du hjälp att jämföra olika lån, och se var du hittar det billigaste. Glöm inte att räkna med avgifterna!

Riksdagen väljer talman

Talmannen är riksdagen ordförande, och öppnar alla möten. Ingegerd Troedsson var den första kvinnan på posten, och var talman mellan åren 1991 och 1994. Talmannen bestämmer bland annat vem som har ordet, och leder arbetet i riksdagen. läs mer om talmannen på riksdagens hemsida. Efter varje val ska en ny regering ska bildas. Det är då talmannen som har enskilda överläggningar med varje partiledare. Efter det föreslår talmannen vem som ska bli statsminister, men det är riksdagen som fattar det slutgiltiga beslutet.

Politics Insider

blanche-lite